През 1642 г. холандският мореплавател Абел Тасман открива Нова Зеландия, една

...
През 1642 г. холандският мореплавател Абел Тасман открива Нова Зеландия, една
Коментари Харесай

На този ден: Абел Тасман открива Нова Зеландия

През 1642 година холандският мореплавател  Абел Тасман открива Нова Зеландия , една от последните огромни земи, непознати на европейците. По време на същото корабоплаване той открива още Земята на Ван Димен, позната през днешния ден като Тасмания, и островите Фиджи и картографира огромна част от крайбрежията на Австралия.
Прочетете още
Основната задача по време на плаванията на Тасман е дапроучи и опише земята, наричана тогава Нова Холандия, а през днешния ден Австралия. Холандците към този момент са разкрили западната й част и плаванията на Тасман имат за цел да открият дали тя е митичната и търсена от европейците Terra Australis.

Според някои неподходящият вятър е насочил кораба на Тасман на изток. Така в продължение на една семица той пресича морето, кръстено по-късно на негово име. На 13 декември става първият европеец, който стъпва на северозападния бряг на Южния остров на Нова Зеландия – нос Фаулуинд. Оттам продължава на североизток около брега, заобикаля нос Феръуел (най-северната точка на Южния остров), зад него на 18 декември 1642 открива залива Голдън Бей, на югоизток от него – залива Тасман и навлиза в протока Кук, който разделя двата острова на Нова Зеландия. Там, на южния бряг на протока, се реализира среща с локалните поданици – маорите, като изначало всичко върви добре, само че по-късно става сдърпване сред холандците и туземците като четирима моряци са убити. 

Пътуванията на Тасман са оценени като необнадеждаващи от Източноиндийската компания, която повече не изпраща кораби на югоизток от Батавия. До плаванията на Джеймс Кук век по-късно - в средата на XVIII век, Тасмания и Нова Зеландия не са посещавани от други европейци, а кракът на белите хора стъпва в Австралия единствено инцидентно.

През 1941 година България афишира война на Англия и Съединени американски щати. С това е оповестена по този начин наречената  Символична война .  На 11 декември 1941 г. Германия обявява война на Съединени американски щати, последвана от Италия. Към тях се присъединяват Румъния, Унгария и България.

На 5 юни 1942 година от своя страна Съединени американски щати също афишират война на Царство България. На 12 юни 1942 година 13 тежки бомбардировача за далечно деяние Б-24 Либърейтър, основани на летище Файд на Суецкия Канал, прелитат над Средиземно море, Турция и Черно море, минават над сушата в региона на Констанца и бомбардират нефтения регион на Плоещ. Повредите по рафинериите са незначителни. ПВО и изтребителната авиация на Луфтвафе и румънските ВВС не реагират. Това е първият удар на американската стратегическа авиация в дълбочина на континента.

През есента на 1943 година, в следствие от успешния съюзнически десант в Сицилия, територията на Южна Италия довежда до попадането на Балканите в обсега на съюзническата бомбардировъчна авиация. Започват бомбардировките на България, траяли от 20 октомври 1943 година до 17 септември 1944 г. 

Рожден ден  днес честват артистът Даръл Ларсън, българският артист и режисьор Стефан Джамбазов, режисьорът Николай Ламбрев, естрадната певица Росица Ганева, футболистът Славчо Илиев, певицата Ейми Лий и Тейлър Суифт. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР